Szczur śniady uniewinniony?

24 lutego 2015, 12:59

Zespół prof. Nilsa Christiana Stensetha z Uniwersytetu w Oslo uważa, że za średniowieczną czarną śmiercią i nawrotami epidemii na przestrzeni 400 lat stały nie szczury śniade, ale myszoskoczki.



Zagadka niezwykłych oczu wyjaśniona

26 lutego 2009, 17:01

Naukowcy z Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) wyjaśnili zagadkę funkcjonowania wzroku jednego z najbardziej niezwykłych zwierząt, ryby Macropinna microstoma. Gatunek ten, którego cechami charakterystycznymi są przezroczysta głowa i cylindryczne oczy, został opisany w 1939 roku.


Małpy są bardziej inteligentne niż sądzimy

4 czerwca 2011, 11:02

Psycholog Joel Fagot z Uniwersytetu Prowansji i Centrum Badań nad Neuropsychologią Poznawczą oraz Roger Tompson z Franklin & Marshall College udowodnili, że małpy są bardziej inteligentne, niż się ludziom wydaje.


Nokia staje na nogi

30 lipca 2015, 13:54

Nokia poinformowała o 60-procentowym wzroście zysku netto w II kwartale bieżącego roku. Jako, że w swojej głównej działalności - wydziału sieciowego - firma osiągnęła dobre wyniki, analitycy mówią, że strategia, w ramach której pozbyto się telefonii komórkowej i skupiono na rynku telekomunikacyjnym przynosi efekty.


Raport: kobiety w Polsce chętniej niż mężczyźni korzystają z nowych technologii

7 grudnia 2020, 04:19

Kobiety w Polsce znają się lepiej niż mężczyźni na nowych technologiach i chętniej z nich korzystają – wynika z raportu Digital Ethics, przygotowanego przez zespół naukowców z Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego we współpracy z firmą Orange.


Czerwone mięso dla dobrego nastroju?

21 marca 2012, 10:36

Jeśli kobiety jedzą mniej czerwonego mięsa, niż zalecają normy, częściej diagnozuje się u nich zaburzenia depresyjne i lękowe (Psychotherapy Psychosomatics).


Miliard dolarów na OpenAI

14 grudnia 2015, 13:27

Grupa przedsiębiorców z Doliny Krzemowej zadeklarowała przeznaczenie miliarda dolarów na stworzenie organizacji o nazwie OpenAI. Ma być to niedochodowe laboratorium skupiające się na badaniach nad sztuczną inteligencją.


Stała się otyła po przeszczepie mikroflory kałowej

5 lutego 2015, 10:56

Kobieta wyleczona z nawracającego zakażenia Clostridium difficile za pomocą przeszczepu fekalnego od dawczyni z nadwagą zaczęła później szybko przybierać na wadze i stała się otyła.


Współczesna noga zmumifikowana starożytną metodą

27 maja 2015, 13:58

Choć naukowcy od dawna interesują się tematyką mumifikacji przez starożytnych Egipcjan, przeprowadzono zaskakująco mało eksperymentów z najnowocześniejszymi metodami oceny zachowania tkanek miękkich i zmian pośmiertnych. By uzupełnić tę lukę, zespół Christiny Papageorgopoulou z Uniwersytetu Demokryta z Abdery przyglądał się nogom zmarłej kobiety, które próbowano zmumifikować "naturalnie" za pomocą suchego gorącego albo "sztucznie", umieszczając w natronie (sodzie krystalicznej).


Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej

23 czerwca 2015, 10:52

Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy